Analys: Efter en 70% ökning har Bitcoin kopplats från guld under Q4

Bitcoin har visat tecken på frikoppling från guld. Detta kommer efter att kryptovalutan ökat massivt under hela detta kvartal.

Det sista kvartalet 2020 har varit extremt hausse för Bitcoin med en ökning med 70%. I synnerhet såg november den högsta månadsstängningen efter att BTC bröt rekordhöga tid på flera börser.

Medan den primära kryptovalutan har haft de senaste månaderna har guldprestanda kontrasterats betydligt. Ädelmetallen har tappat över 6% av värdet sedan den 1 oktober.

De två tillgångarna visade en hög korrelation tidigare i år. Den senaste prisutvecklingen har dock brutit mot diskussionen om frikoppling. Kryptoanalysföretaget Skew var det senaste som framhöll kontrasten mellan BTC: s höga pris och bullionens nedgång.

Institutionella investerare ersätter guld med BTC: Ja eller nej?

Gemenskapen har jämfört Bitcoin och guld sedan det tidigare finns. Berättelsen om att BTC kommer att, eller till och med att den redan har börjat, ersätta bullionen, har dock blomstrat i popularitet de senaste månaderna.

JPMorgan Chase & Co publicerade en rapport förra månaden som hävdade att Bitcoin skulle kunna växa ytterligare eftersom det har börjat konkurrera med guld när det gäller institutionella investerares intresse.

Chief Investment Officer för världens största kapitalförvaltare BlackRock delar också denna uppfattning. Han noterade att BTC: s hållbara teknik snart skulle kunna „ta guldets plats i stor utsträckning.“

Den tidigare hedgefondförvaltaren Raoul Pal sa på söndagen att han planerade att sälja de flesta av sina guldpositioner medan han mestadels skalades till bitcoin.

På andra sidan av detta argument sitter Bitcoin bashers som Peter Schiff. VD för Europac och den populära guldbuggen hävdade nyligen att BTC-tjurar pumpar priset konstigt och hoppas att institutionella investerare måste „ha chansen men att köpa av rädsla för att missa.“

Senare kommenterade han att Bitcoin „inte tar någon marknadsandel från guldet“ och bekräftade vidare sin inställning att valar står bakom det senaste rallyet eftersom de vill dumpa kryptovalutan.

Stora BTC-innehavare ökar i november

Bitcoin-adresser som innehåller ett stort antal mynt är vanligtvis en bra indikator på stora BTC-investerares beteende. Enligt uppgifter från Santiment har det skapats 44 nya adresser med 1 000 eller fler mynt och 820 nya adresser med 10 – 1 000 bitcoins skapats bara under de senaste två veckorna.

Intressant är att eftersom stora adresser har ökat under de senaste veckorna har mindre plånböcker, generellt representerande detaljinvesterare, minskat. Santiment angav att antalet adresser med 0,1 – 10 BTC har minskat med 40 000 under samma period.